Wat is Keratitis?

Het hoornvlies, ook wel cornea genoemd, is het glasheldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Het hoornvlies is geheel doorzichtig en bevat geen bloedvaten. Een ontsteking van het hoornvlies wordt keratitis genoemd. Bij onderzoek is er roodheid van het slijmvlies zichtbaar en wordt in het hoornvlies een wittig ontstekingsgebied (infiltraat) gevonden.

Dit infiltraat is een opeenhoping van ontstekingscellen, dat eruitziet als een onscherp begrensd wittig vlekje dat zeer verschillend van vorm kan zijn. Bij toename van de ontsteking kan een ophoping van vocht ontstaan in het hoornvlies (oedeem) waardoor het hoornvlies kan zwellen. Bij ernstige vormen stapelen zich ontstekingscellen op in het voorste deel van het oog, een hypopyon genoemd.

De ontsteking komt meestal aan één oog voor. Soms beperkt zich de beschadiging of ontsteking tot het hoornvlies, maar meestal gaat het samen met een ontsteking van andere weefsels zoals de conjunctiva, de oogleden, of een inwendige ontsteking (uveïtis).

Als je nog meer wil weten, klik dan verder om het antwoord op de volgende vragen te lezen:

  • Wat zijn de klachten?
  • Wat zijn de oorzaken?
  • Wat is de prognose?