Ogen laseren: de verschillende technieken

Wat is PRK (Photorefractieve Keratectomie)?

Indicatie:

PRK laat toe myopie tot -5 dioptrie, hypermetropie tot +3 dioptrie en astigmatisem tot 3 dioptrie te corrigeren.

De chirurgie:

De ingreep gebeurt ambulant onder druppelverdoving en duurt 15 minuten. In een eerste fase wordt het epitheel weggehaald. Daarna wordt met de excimerlaser hoornvliesweefsel verwijderd om het buitenoppervlak en dus het refractieve vermogen van het hoornvlies te wijzigen. Zodra de verdoving uitgewerkt is, zal het geopereerde oog pijnlijk aanvoelen en tranen. Het duurt tot 3 dagen vooraleer het epitheel het behandelde oppervlak opnieuw bedekt. Om deze epithelialisatie te versnellen en de pijn te verlichten, wordt gedurende 3 dagen een verbandlens aangebracht.

De resultaten:

Het genezingsproces van het oppervlak verloopt langzaam. Na 3 tot 5 dagen heeft de patiënt een functionele gezichtsscherpte en na 3 weken tot enkele maanden een gestabiliseerde gezichsscherpte. De voorspelbaarheid is goed in geval van myopie tot -5 dioptrie.

Bijverschijnselen zonder ernst: Tijdelijk beschrijven patiënten een lichte mist, 10% ziet halo's rond de lichten.

Eventuele complicaties: In zeldzame gevallen kan zich een abnormaal hoornvlieslitteken ("haze") ontwikkelen dat de gezichtsscherpte kan aantasten en een hinderende weerschijn kan veroorzaken.

Kostprijs van een PRK laser behandeling:

Vanaf 1400 euro per oog

 

WAT IS LASEK (LASER-ASSISTED SUB-EPITHELIAL KERATOMILEUSIS) EN EPI-LASIK?

Indicatie:

LASEK en Epi-LASIK kunnen beschouwd worden als vernieuwde PRK technieken. LASEK kan gebruikt worden bij personen die niet in aanmerking komen voor LASIK, omwillen van een te dun hoornvlies.

De chirurgie:

De ingreep gebeurt ambulant onder druppelverdoving en duurt 15 minuten. Bij LASEK wordt het epitheel niet weggeschraapt maar losgemaakt door middel van een alcoholoplossing en opgerold voor de laserbehandeling en dan geherpositioneerd. In Epi-LASIK wordt het epitheel mechanisch gedebrideerd dmv een keratoom. Met de excimerlaser wordt hoornvliesweefsel verwijderd om het buitenoppervlak en dus het refractieve vermogen van het hoornvlies te wijzigen. Daarna wordt de epitheelflap terug op zijn plaats gebracht, onder een verbandlens.

De resultaten:

De resultaten zijn te vergelijken met die van LASIK, maar het genezingsproces van het oppervlak verloopt langzamer. Na 3 tot 5 dagen heeft de patiënt een functionele gezichtsscherpte en na 3 weken tot enkele maanden een gestabiliseerde gezichtsscherpte. Het voordeel ten opzichte van PRK is dat er minder pijn is na de ingreep.

Kostprijs van LASEK en epi-LASIK laserbehandeling: 

Vanaf 1400 euro per oog

 

Wat is STREAMLIGHT?

STREAMLIGHT is de recentste LASER techniek van de Wavelight Allegretto laser binnen de OPPERVLAKTEBEHANDELINGEN voor refractieafwijkingen. Hoewel de traditionele oppervlaktebehandeling (PRK/ LASEK of Epi-LASIK) erg goede resultaten geven, vertoont STREAMLIGHT heel wat voordelen.

STREAMLIGHT is een korte, pijnloze procedure waarbij de chirurg enkel met laser (non -contact methode) werkt. Eerst wordt het epitheel van het hoornvlies op uiterst precieze wijze door de laser verwijderd binnen de behandelingszone. Na een pauze van 10 seconden gaat de laser onmiddellijk over tot de behandeling van de refractieafwijking. Op het einde van de ingreep wordt een verbandlens aangebracht. 

Door de de non- contactmethode met STREAMLIGHT is er minder pijn of ongemak na de ingreep en verloopt het herstel sneller en is het einderesultaat beter voorspelbaar. Bovendien kan ook een onregelmatig of broos hoornvlies vaak beter met STREAMLIGHT behandeld worden dan met een traditionele oppervlaktebehandeling.

Kostprijs van de Streamlight laserbehandeling:

Vanaf 1500 euro per oog 

 

 

Wat is LASIK (Laser In Situ Keratomileusis)?

Indicatie:

Myopie tot -10 dioptrie, hypermetropie tot +5 dioptrie en astigmatisme tot 4 dioptrie kunnen behandeld worden. Aangezien deze techniek niet toelaat om aan presbyopie te ontsnappen, kan een ondercorrectie van 1 dioptrie op het niet-dominante oog overwogen worden, vooral als de patiënt ouder is als 40 jaar. Deze techniek wordt ook monovisie genoemd en vergemakkelijkt het lezen.

De chirurgie:

Het is een procedure uit de refractieve chirurgie waarbij een behandeling met de excimerlaser wordt uitgevoerd onder een beschermlaag van hoornvliesweefsel. De chirurgie gebeurt ambulant onder druppelverdoving en duurt 10 minuten per oog. Beide ogen worden in één sessie behandeld. In een eerste fase wordt de hoornvliesflap gemaakt met behulp van een motorisch voortgedreven keratooom. Deze flap omvat het epitheel, het membraan van Bowman en een laag hoornvliesstroma. Het is een lamel met een diameter van 8 tot 9 mm en een totale dikte van 110 tot 160µ. Deze lamel blijft onvolledig om een scharnier te bewaren die de flap op het hoornvliesbed bevestigd houdt. Deze flap wordt omgeklapt zodat de stralen van de excimerlaser het weefsel ter hoogte van het hoornvliesbed met een grote precisie kunnen wegnemen.

In geval van myopie zal de laser het centrale hoornvlies afvlakken. Bij hypermetropie wordt een weefselring rond de optische zone verwijderd, waardoor het hoornvlies krommer wordt. Deze behandeling duurt minder als 1 minuut. De centrage van de laserbehandeling wordt gegarandeerd door middel van een eyetracker. De minste oogbeweging wordt door de laser gevolgd. Na de laserbehandeling wordt de flap terug op zijn plaats gezet, de endotheelpomp zal bijdragen tot de adhesie van de flap aan het hoornvliesbed zodat hechtingen overbodig zijn. Deze techniek laat een snelle en pijnloze genezing toe met een optimaal comfort voor de patiënt.

  • Lasik ogen laseren
  • Lasik ogen laseren

De resultaten:

Er is geen littekenvorming of ontstekingsreactie ter hoogte van het stroma van het hoornvlies. Aangezien het genezingsproces heel snel verloopt, start het functionele herstel van de gezichtsscherpte vanaf de dag na de ingreep. Een tijdelijk verlies van contrastgevoeligheid kan het lezen in het begin iets moeilijker maken. De voorspelbaarheid werd tot nu toe nog niet geëvenaard door andere technieken van de refractieve chirurgie. De refractie is na 1 tot 3 weken gestabiliseerd. In de groep van de myopen van -2 tot -10 dioptrie, krijgt 95% een correctie tussen +0.5 en -0.5 dioptrie. De voorspelbaarheid van de resultaten is beter voor lichtere vormen van myopie. In geval van een ondercorrectie is herbehandeling mogelijk door de bestaande flap op te tillen en extra laser aan te brengen, op voorwaarde dat het stromale bed nog voldoende dik is. De resultaten kunnen hierdoor nog worden verbeterd.

Bijverschijnselen zonder ernst: Veel patiënten vertonen droge ogen na de ingreep. Dit kan met kunsttranen voorkomen of behandeld worden. Indien nodig, wordt tijdelijk een sillicone plugje geplaatst in het kanaal dat de tranen afvoert. Enkele patiënten klagen over halo's rond de lichten 's nachts, vooral als de te corrigeren myopie hoog was of bij personen met grote pupillen. In de meeste gevallen is deze hinder tijdelijk.

Eventuele complicaties: In zeldzame gevallen zal de flap onvolledig, te klein of van slechte kwaliteit zijn, de behandeling wordt dan 3 maanden uitgesteld. Wanneer er tijdens de postoperatieve periode plooien verschijnen in de flap (omdat de patiënt in de ogen heeft gewreven of omdat hij de ogen hard heeft dicht geknepen) of wanneer epitheelcellen onder de flap woekeren, moet de flap opnieuw geopend worden. Eventuele epitheelcellen worden verwijderd en de flap wordt glad gestreken. Dit is zeldzaam. Postoperatieve infecties zijn nog zeldzamer. 

Kostprijs van LASIK laserbehandeling:

Vanaf 1500 euro per oog 

flapje maken met keratoom

 

WAT IS FEMTO-LASIK?

Indicatie:

De laatste evolutie binnen het LASIK gebeuren is de femto-LASIK. Deze behandeling wordt ook omschreven als 'All-Laser LASIK' of 'Bladeless LASIK'. Het hoornvliesflapje wordt niet meer gemaakt op mechanische wijze met behulp van een mesje (een motorisch aangedreven keratoom), maar wel met behulp van een femtosecond laser.

De chirurgie:

De femtosecond laser werkt via het principe van de fotodisruptie: door middel van infrarood laserenergie wordt een nauwgezet patroon van kleine, overlappende ruimtes juist onder de hoornvliesoppervlakte gecreëerd. Duizenden laserimpulsen opereren aan extreem hoge snelheden, splitsen het hoornvliesweefsel op het moleculaire niveau zonder overdracht van hitte en zonder impact op het omliggende weefsel en vormen microscopische bellen naast elkaar. Zo wordt het hoornvliesflapje gemaakt, dat nadien door de chirurg wordt opgetild. Dan wordt de excimer laser gebruikt om het hoornvlies zodanig te herslijpen dat de refractieve afwijking wordt gecorrigeerd. Uiteindelijk legt de chirurg de flap weer op zijn plaats.

DE RESULTATEN EN GEPERSONALISEERDE BEHANDELING

De belangrijkste voordelen van het 'All-Laser LASIK' systeem zijn:

Veiliger:

De eventuele complicaties die zich voordoen met de mechanische keratoom zoals flaps die te klein, onvolledig of van slechte kwaliteit zijn, worden vermeden

Dunnere flaps:

De flap is dunner en heeft een gelijke dikte over heel het oppervlak: de kwaliteit van de flap is zo gesneden dat ze zo goed als geen astigmatogene effecten en significante aberaties met zich meebrengt. Dunne flaps laten toe meer stromaal bed weefsel over te houden: dit geeft meer garantie op stabiliteit van het hoornvlies op lange termijn en laat toe grotere afwijkingen te corrigeren met behulp van de LASIK techniek.

Betere voorspelbaarheid van de flapdikte:

De chirurg kent vooraf met meer zekerhied de dikte en de afmetingen van de flap, dit in tegenstelling tot de flap die door een keratoom wordt gesneden, waarbij de chirurg pas achteraf weet hoe de flap eruit ziet. Zo is de gemiddelde flapdikte met de femtosecond laser 110µ.

Kostprijs van FEMTO-LASIK laserbehandeling:

Vanaf 1650 euro per oog

Femto-lasik ogen laseren

Hoe is de behandeling gepersonaliseerd

Een gepersonaliseerde behandeling maakt het mogelijk om het hoornvlies te bewerken in functie van de aberraties van het hoornvlies zelf of van het oog in zijn geheel. Er bestaan 2 verschillende technieken:

Topography-guided ablatie:

De behandeling wordt geleid door een topografische analyse bij regelmatig of onregelmatig astigmatisme (aangeboren of verworven) of om complicaties na vroegere chirurgie (centrale eilanden, decentrages, te kleine optische zones) te corrigeren.

Wavefront analysis-guided ablatie:

zal de aberraties van het oog uitschakelen, zowel de aberraties van lagere orde (myopie, hypermetropie, astigmatisme) als de aberraties van hogere orde (coma, tilt, defocus, enz...)

Waar vindt de laseroperatie plaats?

In het LRC (Laser Refractie Centrum) te Sint-Martens-Latem bevindt zich één van de meest geavanceerde en nieuwste excimer lasers, de WAVELIGHT ALLEGRETTO EX500. Deze excimer laser van de allernieuwste generatie biedt zowel de chirurg als de patiënt de hoogst mogelijke veiligheid en betrouwbaarheid in het domein van de refractieve oogchirurgie. Meer praktische informatie over het lasercentrum vindt u op http://www.lrc.be 

De excimer laser heeft de volgende eigenschappen:

  • De behandeling gebeurt met een laserstraal van 0.95 mm diameter. Dit laat ook toe kleine onregelmatigheden van het hoornvlies te corrigeren.
  • De Wavelight EX500 is één van de snelste excimer lasers beschikbaar op de markt (zijn behandelingsfrequentie werd opgedreven tot 400 Hertz). Deze hoge snelheid voorkomt uitdroging van het hoornvlies tijdens de behandeling en minimaliseert de externe beïnvloedingsfactoren.
  • Het behandelingsprofiel respecteert de oorspronkelijke vorm van het hoornvlies zodat optische aberraties en bijgevolg halo's rond de lichten 's nachts beperkt blijven.
  • Het eye-tracker systeem volgt tijdens de laserbehandeling de kleinste oogbewegingne (400 keer per seconde) en zorgt zo voor een perfecte centrage
  • Het toestel is uitgerust met 'adaptive optics', dit laat ook een gepersonaliseerde behandeling toe. De mapping van de cornea wordt geprojecteerd op het laser profiel. 

 Als  femtosecond laser, werken wij met de allernieuwste FEMTO LDV Z8 laser. 

 

  • Wavelight ogen laseren
  • Femto ldv z8 ogen laseren

Enkele persoonlijke ervaringen: 

Op 2 maart 2018 heb ik een femto-LASIK ingreep ondergaan aan beide ogen voor onderliggende myopie. Deze werd uitgevoerd door Dr. Van De Moere in het LRC te Sint- Martens-Latem.

Op weg naar de operatie was ik heel zenuwachtig, doordat ik last heb van claustrofobie en schrik heb voor benauwelijke situaties. Eenmaal aangekomen, kwamen we (mijn chauffeur en ik) binnen in een professioneel ogende ontvangstzaal waar een enorm rustige en gezellige sfeer heerste (erg bevorderend tegen de stress). Na een half uurtje wachten, kwam een vriendelijke dame me halen om de vooronderzoeken te doen. Even later kreeg ik dan enkele verdovende druppels toegediend in beide ogen. Desondanks er nog andere patiënten aanwezig waren, gebeurde dit in een rustige sfeer. De druppels zorgen voor een prikkend gevoel in de ogen en even later voelde ik dat de verdoving aan het werk was. Vooraleer ze me naar de operatiezaal brachten, kreeg ik een muts op en een soort jasje voor m’n schoenen. De operatie moet in een steriele omgeving gebeuren. Eenmaal in de operatiezaal mocht ik gaan liggen op een comfortabele, lange zetel. Dr. Van De Moere en enkele verpleegkundigen stonden klaar om er aan te beginnen. Er heerste een leuke en ontspannen werksfeer. De huid rond mijn ogen werd ontsmet en een licht operatielaken werd over m’n gezicht gelegd. Er werd een gaatje gemaakt zodat m’n rechteroog zichtbaar werd, de wimpers werden afgeplakt en de oogklem werd bevestigd. Doordat het oog verdoofd was, deed dit helemaal geen pijn en kon dit nauwelijks ongemakkelijk beschouwd worden. De dokter stelde me op m’n gemak en deelde me mee dat ik mijn focus mocht leggen op het groene licht. Daarna werd de machine die het flapje losmaakte op het oog gebracht. Dit gaf een lichte druk op het jukbeen en de zone rondom het oog, maar was volledig pijnloos. Tijdens dit proces ( 15-tal seconden) werd het donkerder. Door de constante communicatie met de dokter en haar team en de vlotte aanpak gaf me dit geen claustrofobisch of benauwelijk gevoel. Eenmaal het flapje losgemaakt was, kreeg ik terug het groene licht te zien en zag ik dat de dokter het flapje omplooide (ook dit voel je niet). Daarna deed de laser een tiental seconden z’n werk. Deze maakte veel lawaai, maar verder merkte ik er niet veel van. Na de laser werd het flapje vakkundig door Dr. Van De Moere terug op zijn plaats gelegd. Kort daarop was het al de beurt aan mijn linkeroog. De ervaring was hier identiek, enkel de druk bij het losmaken van de flap was hier een stuk hoger. Dit is waarschijnlijk doordat mijn lichaam wist wat er zou komen. Eenmaal ze klaar waren (slechts een halfuurtje), kreeg ik schelpjes op de ogen en zag ik meteen dat ik al beter kon zien dan voorheen. Ik werd begeleid naar een donkere kamer waar ik tot rust kon komen in een comfortabele ligstoel. Mijn chauffeur stond me daar op te wachten en had de operatie op TV kunnen mee volgen, wat me wel een veilig gevoel gaf. Het hele gebeuren was vlot, pijnloos en heel geroutineerd.

Door een vaste focus op het groene licht, de gemoedelijke en rustige sfeer, de professionaliteit van de constante communicatie met de dokter en haar team was dit voor mij een hele positieve ervaring die ik al veel eerder had moeten doen. Een grote DANK JE Wel aan Dr. Van De Moere en haar volledig team !

 

S. D.