Wat zijn refractieafwijkingen?

Oog zonder afwijking

Bij een normaal oog worden de binnenvallende lichtstralen perfect op het netvlies gebundeld. Dit betekent dat de kromming van hoornvlies en lens en de lengte van het oog nauwkeurig in balans zijn. Bij een refractieve afwijking zullen de beelden die het oog waarneemt, niet op het netvlies invallen. Dit veroorzaakt een wazig zicht. Er bestaan verschillende soorten refractie afwijkingen:

In geval van myopie (de graad van afwijkingen wordt beschreven ovv dioptrie) of bijziendheid is het oog te lang en komen de lichtstralen voor het netvlies samen: de patiënt ziet scherp kortbij en onscherp in de verte.

Bij hypermetropie of verziendheid is het oog te kort en komen de lichtstralen achter het netvlies samen. Een jonge persoon kan door een accommodatieve inspanning van de lens een deel van de hypermetropie compenseren. Vandaar dat een milde verziendheid geen klachten geeft, omdat de patiënt erin slaagt - dankzij een bolle lens- de beelden op het netvlies te focussen. Naarmate de jaren vorderen verliest de lens zijn elasticiteit en komt de hypermetropie geleidelijk aan het licht. De patiënt ondervindt eerst wazig zicht kortbij en geleidelijk ook in de verte. Hij heeft eerder een leesbril nodig dan normale patiënten. 

Myopie (bijziendheid)
Hypermetropie (verziendheid)

In geval van astigmatisme is de kromming van het hoornvlies niet dezelfde in alle assen: in plaats van rond te zijn zoals een voetbal, heeft het hoornvlies een vlakke en een kromme as zoals bij een rugbybal. Dit zorgt voor een vervorming van de beelden, zowel in de verte als kortbij.

astigmatisme

Een jonge persoon kan- al dan niet met de bril voor ver - scherp zien, zowel kortbij als in de verte, dankzij het accommodatie systeem van de lens. Bij blik in de verte, is de lens ontspannen en heeft een platte vorm. Bij fixatie op korte afstand, neemt de lens automatisch een bolle vorm aan, dit proces vereist een onbewuste inspanning. Op 45-jarige leeftijd worden we allen presbyoop. Deze ouderdomsverziendheid wordt veroorzaakt door een geleidelijk elasticiteitsverlies van de lens, waardoor het accommodatievermogen progressief afneemt. Dit betekent dat we een leesbril nodig hebben. Myopen (bijzienden) die presbyoop worden, kunnen vaak lezen zonder bril.

 

presbyopie (Ouderdomsverziendheid)